News



Creative Commons Film Festival 2013

Nccff web.png

Το πρώτο Nordic Creative Commons Film Festival ξεκινά στις 30 Αυγούστου, επιχειρώντας να αναδειχτούν οι νέες δυνατότητες διανομής και προβολής ταινιών, που γεννήθηκαν στην ψηφιακή εποχή, αλλά και να προβληθούν δημιουργοί που έχουν επιλέξει να διαμένουν το έργο τους ελεύθερα.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται παγκοσμίως σε 18 χώρους με τις επίσημες προβολές να οργανώνονται με την μέθοδο crowdsoursing, δηλαδή από δημιουργούς που προσφέρουν τις ταινίες τους και ενδιαφερόμενους σε όλο τον κόσμο που αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν τις προβολές.

Στην Αθήνα τον ρόλο του οικοδεσπότη θα παίξει το Hackerspace.gr πραγματοποιώντας προβολές στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 8 ταινίες μικρού μήκους, 5 ντοκιματέρ και 2 ταινίες μεγάλου μήκους με αγγλικούς υπότιτλους.

Η είσοδος για τις προβολές θα είναι ελεύθερη, αλλά για την καλύτερη διαχείριση του χώρου απαιτείται κράτηση θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προβολών και κρατήσεις, επισκεφτείτε το http://tiny.cc/hsgr-cc2013

--Hsgr 13:19, 23 August 2013 (EEST)





International Space Apps Challenge - Awards

Την πρώτη θέση στην κατηγορία «Best Mission Concept», στον διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας της NASA International Space App Challenge 2013, κέρδισε το «Popeye on Mars», ένα αεροπονικό θερμοκήπιο που αναπτύχθηκε από ομάδα Ελλήνων νεαρών επιστημόνων.

To International Space App Challenge 2013 αποτελεί ετήσια εκδήλωση της NASA που φέτος έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου 2013 σε 83 πόλεις του κόσμου. Στην Αθήνα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Σ.Ε.Α) και το hackerspace.gr. Το παραγωγικό διήμερο είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την δημιουργία του «Popeye on Mars».

Το «Popeye on Mars» είναι ένας ανοιχτού κώδικα λεπτομερής σχεδιασμός θερμοκηπίου με σκοπό την λειτουργία του στις αντίξοες συνθήκες της επιφάνειας του Άρη. Μέσω αεροπονικού συστήματος αναπτύσσεται σπανάκι, το οποίο παράγει οξυγόνο που συλλέγεται σε ειδική φιάλη. Είναι ενεργειακά αυτόνομο, χρησιμοποιώντας ως πηγή ενέργειας το ηλιακό φως και έχει κύκλο ζωής 45 ημέρες περίπου, με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του μετά από βασικές εργασίες συντήρησης.

Την νικητήρια ομάδα αποτελούν οι: Βαγγέλης Χλιάρας, Παναγιώτης Μπαϊράμης, Μάνθος Παπαματθαίου, Θεμιστοκλής Καραφασούλης, Λυδία Πολύζου, Χάρις-Κλειώ Κόρακα, Σωτήριος Παναγιώτου, Αγησίλαος Ζησιμάτος και Αλφρέδος-Παναγιώτης Δαμκαλής.

Στην διοργάνωση παγκοσμίως συμμετείχαν 9000 άτομα και υποβλήθηκαν 770 προτάσεις εκ των οποίων 134 προτάθηκαν για διάκριση. Μόλις 5 επιλέχθηκαν ως καλύτερες στις κατηγορίες τους, μέσα στις οποίες συγκαταλέγεται και το καινοτόμο «Popeye on Mars».

--Hsgr 11:49, 24 May 2013 (EEST)